L’estudi del vertigen amb proves vestibulars ( vHIT Vídeo Head Impulse Test) o prova d’impuls cefàlic quantificada, permet realitzar la prova clínica de l’impuls cefàlic mitjançant una microcàmera de vídeo d’alta velocitat i amb l’ajuda de giroscopis integrats i un sistema de registre comparar la velocitat del moviment ocular amb el del cap. Això permet quantificar la relació entre tots dos moviments detectant diferències anormals i, a més, registrar moviments oculars anòmals que apareixen en pacients amb lesions vestibulars en els estudis dels vertígens.

 

COM FUNCIONEN LES PROVES VESTIBULARS COMPUTERITZADES (V-HIT)

La valoració de l’equilibri compta en l’actualitat amb una prova objectiva basada en el reflexe vestibul-ocular, és a dir, el moviment reflexe dels ulls que es produeix quan es mou el cap, mitjançant video. És el V-HIT (video-head impulse test)

Es tracta d’una prova senzilla,no invasiva, gens molesta per al pacient i de curta durada, aproximadament uns 15 minuts.

Mitjançant la col.locació d’unes ulleres especials que contenen una càmara d’alta velocitat, un equip informàtic analitza la velocitat del moviment dels ulls cada vegada que l’explorador fa un moviment del cap. Per a que això sigui així, precisa del bon funcionament del nostre òrgan de l’equilibri (laberint posterior).

La utilització del V-HIT ha superat a la videonistagmografia clàssica que valorava la funció laberíntica a partir de l’estimulació amb calor o fred de l’orella del pacient. Aquesta prova és molesta atès que pot generar un quadre de vertigen en el pacient i està contraindicada en alguns casos en que hi ha problemes de l’orella externa o mitjana.

És una prova objectiva que permet comparar ambdues oïdes i alhora fer un seguiment acurat de l’evolució de les diferents patologies.

La interpretació dels registres les fa un metge especialista en Otorinolaringologia amb experiència en el diagnòstic i tractament del vertigen.